Otevřený dopis adresovaný výboru ČPtS - únor 2021

Výboru České psychoterapeutické společnosti Jana Evangelisty Purkyně

Vážený pane předsedo, vážení kolegové,

děkujeme za Váš poslední vstřícný dopis. Deklarujete ochotu jednat. Rádi přijímáme.

Pojďme společně k jádru věci. Navrhujeme uspořádat společné jednodenní setkání obou výborů a odborných rad moderované tzv. Poetickou komisí – první etickou komisí České psychoterapeutické společnosti. Jejími členy jsou renomovaní kolegové s všeobecným respektem - Ludmila Trapková, Vladislav Chvála, Jiří Šimek, Marie Pečená, Hana Junová, Marek Vácha, Helena Klímová.

Pojďme si předložit své koncepce a argumentace a společně s třetí stranou hledat východiska. Pojďme se pokusit přemostit trhlinu. Květen či červen jsou k tomu jako stvořené.

Nepodkročitelnou podmínkou k jakémukoli dalšímu jednání je respekt k základním faktům. Proto respektujme, prosím, jako společnosti i jako jednotlivci (obzvláště představitelé obou společností) dvě skutečnosti:

• Jsme společně členy EAP. Její Strasbourská deklarace psychoterapie říká:

Bod 1: Psychoterapie je nezávislá vědecká disciplína, jejíž výkon je nezávislým a svobodným povoláním...

Bod 5: Do výcviku lze vstoupit na základě různé předchozí kvalifikace, zvláště v humanitních a sociálních vědách.

V takovém případě jsme připraveni k dalšímu jednání viz náš návrh výše.

V úctě

za výbor ČAP