Jsme největší psychoterapeutickou asociací v ČR

s více než 1500 členy.

Log in

Česká asociace pro psychoterapii má 1000 členů.

27/04/2022 08:54 | Anonymous

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 27.dubna 2022 

Česká asociace pro psychoterapii má 1000 členů.


Česká asociace pro psychoterapii (ČAP) překročila v dubnu 2022 počet 1000 členů. To dělá z ČAP početně nejsilnější oborovou organizaci sdružující psychoterapeutky a psychoterapeuty v ČR.

Česká asociace pro psychoterapii vznikla v roce 2001 za účelem prosazení psychoterapie jako samostatné, nezávislé profese, vykonávané vysoce kvalifikovanými odborníky - psychoterapeuty. Jejím hlavním cílem je, aby byla psychoterapie jako nezávislý obor etablovaná i v zákonných normách České republiky, což je v souladu s mezinárodně uznávanou Štrasburskou deklarací psychoterapie z roku 1990. 

Hlavní myšlenkou je, že psychoterapie má své místo nejen v tradičním zdravotnictví, ale v dalších oblastech jako: sociální práce, školství, vězeňství, pastorační práce. 

V průběhu let své činnosti ČAP zahájila spolupráci s Evropskou asociací pro psychoterapii (EAP), během které vznikla česká kvalifikační kritéria pro profesi psychoterapeuta. Od roku 2020 se ČAP stala Národní akreditační organizací pro ČR, která uděluje certifikáty Evropského psychoterapeuta.

ČAP dlouhodobě pečuje o profesionalitu výkonu psychoterapie v ČR. Pro veřejnost udržuje aktuální adresáře psychoterapeutek a psychoterapeutů (i cizojazyčně pracujících), kteří působí v celé ČR a jsou vázáni etickým kodexem.  Klienti, kteří mají pochybnosti o poskytovaných službách se mohou obrátit na fungující etický panel. Svým členům nabízí profesionální podporu, vzdělávací akce, právní pomoc i platformu pro sdílení zkušeností.  

ČAP v době pandemie Covid-19 prosazovala, aby psychoterapeuti, kteří pracují v rámci živnosti, měli možnost pečovat o své klienty i při osobních setkáních, což bylo z důvodu omezení nouzovým stavem problematické. 

Pandemická situace ale přinesla i něco dobrého: dala vzniknout projektu psychosociální pomoci VZP, který svým pojištěncům přispívá až 5 000Kč na konzultace u soukromých psychoterapeutů. ČAP se stala partnerem tohoto projektu, do kterého "dodává" své ověřené, kvalifikované členy. Následně se k projektu připojila i ČPZP.

V současné době ČAP podporuje své členy v pomoci všem lidem zasaženým válkou na Ukrajině. 

„Nárůst počtu členů asociace vnímáme jako důsledek našich dlouhodobých aktivit, ve kterých se snažíme poskytnout podporu psychoterapeutům ve všech resortech, kde se psychoterapie využívá." říká předseda výboru ČAP Jiří Drahota.


Kontakt: 

tajemnice asociace Anna Stanislavová

774 050 413

info@czap.cz

www.czap.cz


Partnerské organizace:

  

      

     

Identifikační údaje:

Česká asociace pro psychoterapii, z.s.

Náměstí I.P. Pavlova 1785/3

Praha 2, 120 00

IČ: 70860122        

Kontaktní údaje:

Telefon: +420 774 050 413

Email: info@czap.cz

Bankovní spojení:

Číslo účtu : 22332233 / 2010 


© Česká asociace pro psychoterapii

Powered by Wild Apricot Membership Software